ACT for sundhedsprofessionelle
Moduler & Datoer

 

 OVERSIGT - DATO OG INDHOLD


MODUL 1

19. & 20. AUGUST 2024
9.00 - 15.00

AARHUS


 

INTRODUKTION TIL ACT

ACT er ikke bare et værktøj, du lærer. ACT er et mindset. En måde at være i verden på.
For at kunne arbejde ACT baseret, er det derfor vigtigt, at du har en grundforståelse for, hvad ACT er.

På modul 1 lærer du derfor de grundlæggende principper i ACT. Du lærer teorien, filosofien og rammesætningen. Og så lærer du, hvordan teorien oversættes til de sundhedsrelaterede problematikker, du møder i din praksis.

Du bliver præsenteret for de seks kerneprocesser i ACT, som vi træner og går i dybden med på de kommende moduler. Kerneprocesserne er som muskler, der skal trænes og styrkes. Når musklerne er stærke, kan klienten håndtere ubehagelige tanker og følelser, så de ikke fører til destruktiv og usund adfærd.

De seks kerneprocesser bliver dine arbejdsredskaber til at skabe større psykologisk fleksibilitet hos din klient, så klienten støttes til at skabe et sundt, rigt og meningsfuldt liv.

Du bliver undervist i matrixmodellen, som du sammen med din klient bruger til at forstå klientens lidelsesfulde og opslidende kamp med mad, krop og sundhed, samt hvad der skal til for at skabe nye sunde vaner.


MODUL 2

11. & 12. NOVEMBER 2024
9.00 - 15.00

ONLINE


ACCEPT OG DEFUSION

På dette modul går vi i dybden med kerneprocesserne accept og defusion.

Accept er en gamechanger, når vores klienter skal give slip på gamle mønstre, der ikke længere støtter dem i deres udvikling. Accept handler ikke om at kunne lide. Men at kunne være med det, der er (klientens følelser, tanker eller minder)

I stedet for at ville undgå at mærke ved at lægge låg på med mad, træning, kure eller kontrol, lærer din klient at være i kontakt med det, uden at sabotere sig selv.

Du lærer, hvordan du spotter, at din klient er i undgåelse frem for accept, og hvordan du kan minimere modstanden på, og øge accepten af, de svære følelser, så klienten kan opbygge nye adfærdsmønstre, der støtter klienten i at leve et mere værdibaseret liv.

Defusion hjælper din klient til at observere sine følelser og tanker, fremfor at reagere på dem gennem automatiske impulsive handlinger, som f.eks. at overspise eller underspise. Her igennem vil din klient lettere kunne orientere sig i sindets kringlede landskab og tage sundere og bedre valg for sig selv.

Vi øver og træner accept og defusionsteknikker i løbet af modulet.

Eksempel

Din klient ønsker at slippe sine regler for spisningen og opnå madro, men rammes af angst for at tage på.  Klienten bekymrer sig om, hvorvidt hun kan styre sin vægt og hun føler uro ved det kontroltab, der er i at slippe sine regler. Tankerne kredser om: "Jeg kan ikke styre mig uden mine regler", "jeg vil komme til at tage på, og hvad vil andre tænke om det" og "jeg er en af dem, der ikke vil kunne lykkes med at opnå madro". 

Disse tanker og følelser vil trække din klient væk fra den adfærdsændring, hun faktisk ønsker, og fastholde hende i sin nuværende adfærd, hvis ikke hun arbejder på måder at håndtere disse tanker og følelser, når de fremtræder, mens det nye øves. Og det er netop, hvad fokus er på i dette modul - at få redskaber til at håndtere de tanker og følelser, der gør det nye svært.


MODUL 3

23. & 24. JANUAR 2025
9.00 - 15.00

AARHUS


 

KONTAKT TIL NUET OG SELVET SOM KONTEKST

På modul 3 lærer du at spotte klientens fastlåste fortællinger om sig selv, og hvordan de forhindrer klienten i at ændre gamle vaner til nye vaner.

Formålet er, at lære klienten at være spaceholder for sig selv - altså træne evnen til at holde rum for sine egne negative tanker, følelser og adfærd uden at blive defineret af dette.

Selvet som kontekst er, i modsætning til selvet som indhold, en metode til at træne klientens oplevelse af “et selv”, der altid er tilstede uafhængigt af sindets tanker og følelser og karakter.

At træne selvet som kontekst går gennem mindfulnesstræning. På dette modul vil du derfor blive præsenteret for flere mindfulnessøvelser, du kan bruge til at hjælpe din klient med sin negative kropsopfattelse, følelsesmæssig spisning og træningsafhængigheder.

Eksempel

Din klient dulmer svære følelser med mad (overspiser eller sulter), som en måde at undgå at være i kontakt med det, der er svært. Du hjælper klienten i at blive stærk i sin evne til at have en ikke-dømmende opmærksomhed på det, der er nu og her - i sin ydre verden og inde i sig selv. Når din klient bliver stærk i at være nærværende i nuet, så får hun adgang til at tilpasse sin adfærd til en mere hjælpsom adfærd og tage sig af sig selv samtidig (f.eks. at kunne søge trøst, når hun er ked af det, sætte grænser, når hun er vred osv.).

Endvidere har mange klienter nogle selvfortællinger, der holder dem fast i deres mønster. Selvfortællinger er ikke i sig selv begrænsende, men kan blive det, når vi ønsker en forandring, der rokker ved den fortælling. F.eks. kan du møde klienter med selvfortællinger som: "Jeg er sådan en, der trives med kontrol", som vil gøre det svært at give slip på regler omkring sin spisning, eller "jeg er sådan en, der træner meget", som vil udfordre det at bryde med en træningsafhængighed. Her lærer du at arbejde med at hjælpe dine klienter til at løsrive sig fra disse begrænsende selvfortællinger og få øje på, at vi har selvfortællingerne, men vi er dem ikke.


MODUL 4

27. & 28. FEBRUAR 2025
9.00 - 15.00

ONLINE


 

VÆRDIER OG COMITTET HANDLING

Alt forandring er svær, og nogle gange føles forandring ikke behageligt, fordi tilegnelse af nye vaner kræver, at vi for en stund bevæger os i ukendt land og udenfor vores comfortzone.

Sådan er det også for vores klienter. Derfor er det så vigtigt, at deres handlinger hviler på et fundament af værdier. For ellers kan handlingerne let blive et overgreb på dem selv. Mål, der strider imod en klients værdier er mål, der er dømt til at mislykkes.

På dette modul lærer du, hvad værdier er, og hvordan vi hjælper klienterne med at definere for sig selv, hvilke værdier der skal være fundamentet for trivsel og et meningsfuldt liv.

Med udsigt til værdierne lærer du, at holde de 6 kerneprocesser op mod de comittede handlinger, du sammen med din klient har defineret som det, der skal til, for at få et liv med mere sundhed og trivsel.

Eksempel

Mange klienter der bøvler med forholdet til mad, krop og vægt, er i deres handlinger ikke styret af bevidste valg omkring det, de gør, men snarere underlagt automatiske handlinger, der har det formål at undgå ubehagelige tanker og følelser. Desuden er mange klienter er underlagt regler om, hvad de "bør" og "skal" spise, tænke, gøre eller føle.

Når vi skal gøre noget andet, end det vores tanker og følelser dikterer, er det altafgørende, at det vi gør er meningsfuldt og i overensstemmelse med det liv, vi ønsker at leve, så vi kan comitte os til vedvarende at tage skridt i den retning.

Når en klient skal rumme det ubehag, der er i at mærke mad i maven (efter at have sultet) eller det ubehag, der er i at rumme svære følelser fremfor at dulme dem, så bliver det afgørende, at vide, hvorfor det er vigtigt.


MODUL 5

26. & 27. MAJ 2025
9.00 - 15.00

AARHUS


BLIV ACT SUNDHEDSPROFESSIONEL

På dette femte og sidste modul bliver du undervist i samtalen i praksis.

Du lærer, hvilke barrierer, du kan møde i dine forløb med klienten, og hvordan du overkommer dem.

Vi vil gennemgå de mest normale misforståelser af ACT hos klienterne, og hvordan du opklarer dem i sessionerne. Og du vil lære de mest almindelige faldgrupper i arbejdet med matrixmodellen.

Sidst men ikke mindst vil vi arbejde med dig som sundhedsprofessionel, så du kan opdage, hvilke processer klienten sætter igang inde i dig. Vi vender matrixen mod dig selv, både med teori og praksis. Formålet er, at du gennem arbejdet med dig selv og de 6 kerneprocesser, bliver en stærk og autentisk professionel Madmentor med ACT som speciale.


SUPERVISION

Supervision er obligatorisk under uddannelsen, og en enestående mulighed for at dygtiggøre dig i ACT værktøjerne sammen med vores underviser. Vi afholder 4 online supervisionsaftener i løbet af uddannelsen. Og hver supervision varer i tidsrummet fra klokken 16.00 - 18.00 og foregår online på Zoom.

Datoer | Supervision

SUPERVISION 1: 24. SEPTEMBER 2024

SUPERVISION 2: 10. DECEMBER 2024

SUPERVISION 3: 11. FEBRUAR 2025

SUPERVISION 4: 1. APRIL 2025

“At ændre dårlige vaner er en ekstremsport”